Implicarea civică e un drept, dar și o responsabilitate. Ca cetățeni care trăim în sânul unei comunități și care beneficiem de tot ce presupune acest lucru: educație, servicii de sănătate, infrastructură, locuință, servicii sociale etc, a participa activ și a ne aduce contribuția personală la construirea unei societăți cât mai sănătoase ne aduce beneficii care trec de pragul personal, cu impact asupra întregii societăți.
Cu drag de comunitatea în care trăim
Cu toții dorim să avem toate condițiile pentru un trai cât mai bun: locuințe frumoase și bine construite, un oraș frumos și curat, educație de calitate pentru copiii noștri și servicii de sănătate la cele mai înalte standarde. Și nu doar că ne dorim, avem dreptul la ele. Ceea ce e bine să înțelegem, este că aceste drepturi vin împreună cu niște responsabilități. Una vine la pachet cu cealaltă și atunci când ne asumăm acest lucru, rezultatele pot fi uimitoare.
Ce înseamnă mai exact implicarea în comunitate?
Implicarea civică poate avea multe forme și poate cuprinde o mare varietate de activități. Acesta e un lucru bun, căci, în acest fel, fiecare dintre noi îl poate alege pe cel care i se potrivește cel mai bine. De la a vota, la activități de voluntariat, la donații. Formele de voluntariat sunt extrem de diverse și poți alege chiar tu să organizezi, de exemplu, acțiuni de curățenie în zona în care locuiești, în care să implici toți vecinii. Sau să îți oferi timpul pentru o cauză în care crezi, pornind de la copii orfani la implicarea într-un partid politic.
Care sunt beneficiile implicării civice?
Sunt chiar foarte multe. 🙂 Mult prea multe pentru a le putea enumera aici, așa că am făcut o selecție cu cele mai importante:
- Persoanele care se implică civic au un simț mai ridicat de apartenență la comunitate. De ce e asta atât de important? Îți lăsăm un link aici să aprofundezi, noi îți vom da un singur motiv: pentru sentimentul de siguranță personală.
- Dezvoltarea, adaptarea și evoluția continuă a comunității în care trăim. Îmbunătățirea permanentă a serviciilor, eficientizarea lor și crearea unei societăți sănătoase în care să putem duce un trai cât mai confortabil. Noi, părinții noștri la vârsta bătrâneții și apoi și copiii și nepoții noștri.
- Implicarea civică, în afară de impactul puternic asupra întregii societăți, are unul cel puțin la fel de puternic asupra persoanei care îl practică: faptul că treci dincolo de sfera personală, că focusul tău se schimbă de la strict împlinirea nevoilor și rezolvarea problemelor personale la cele ale unei întregi comunități, te face mai fericit, mai mulțumit de tine, îți dă încredere și un sentiment de împlinire. Îți scade nivelul de anxietate și despresie. Află aici care sunt procesele care au loc în creierul nostru atunci când facem voluntariat. Nu-i așa că e interesant?
Cu drag de oamenii din jurul tău
Ceea ce e cel mai frumos, este ca stă în natura noastră să ne ajutăm unii pe alții. Dacă ești foarte atent la viața ta și la felul în care ți-o trăiești, vei vedea că nu ai fost niciodată mai fericit decât atunci când te-ai simțit util, când contribuția ta a făcut o diferență. Nu contează cât de mică, orice contribuție este precum propagarea undelor cauzate de căderea unei pietre în apă. Are efecte care trec mult dincolo de zona strict delimitată a impactului.
Ai nevoie de inspirație?
O să îți dăm câteva exemple, ca să fii și mai motivat și să vezi că se poate. Câțiva oameni simpli, ca noi și ca tine, care reușesc să mute munții. Oameni inspiraționali și tare dragi nouă:
Ticu Darie – tânărul care a reușit să ajute comunitatea din Roșia Montană, să creeze locuri de muncă și să ducă mai departe tradiția tricotatului.
Ana Munteanu – timișoreancă cu puternic simț civic, care contribuie mult la diverse proiecte ecologice în orașul Revoluției.
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu – cele două forțe ale naturii care fac un spital. Sigur ai auzit de ele, citește-le povestea și lasă-le să te inspire!
Desigur, acestea sunt exemple de acțiuni cu efecte de amploare. Pe lângă acestea, mai sunt toți acei foarte, foarte mulți voluntari anonimi. Cei care aduc o contribuție neprețuită la tot ce înseamnă comunitate. Cei care petrec timp cu copiii bolnavi din spitale. Cei care taie lemnele pentru o bătrână care locuiește într-un sat izolat de munte. Cei care colectează ulei folosit pentru a-l recicla. Cei care militează, neobosit, pentru drepturile noastre fundamentale.
De unde să începi cu implicarea ta?
Acum, de exemplu, se apropie alegerile: du-te să votezi! E dreptul, dar și responsabilitatea ta. Plantează un copac. Iar apoi, începe cu lucrurile mici din jurul tău. Analizează ce domeniu te atrage, ce activitate îți place să faci sau unde îți dorești să se întâmple o schimbare în jurul tău. Iar apoi, fă ca acea schimbare să se întâmple, adu-ți contribuția. Te frustrează ceva foarte mult? Transformă toată energia pe care o investești în frustrare în ceva constructiv. Într-o acțiune. Te vei simți mai bine, îți garantăm.
Începe acum! Fă primul pas și vei vedea apoi că forța ta va fi de nestăvilit!
2 comentarii